Geschiedenisboek

1969 : Op 18 februari werd een eerste carnavalstoet ingericht door de plaatselijke Chirojongens in samenwerking met de Chiromeisjes. Twee groepen trokken door de straten van Zwevezele. De verkiezing van de prins en de prinses gebeurde door middel van spelletjes in de turnzaal van de gemeenteschool.
Prins :WIM VANMAELE

 

1970 : Het volgende jaar werd opnieuw een feest op touw gezet. De stoet kende een uitbreiding, er waren 4 groepen en ook een muziekkorps. Daarna was er een avondfeest in het Chiroheem.
Prins : MARCEL DEGELDERE


1971 : In de stoet, met zijn 10 groepen, stapten niet enkel en alleen jeugdbewegingen maar ook voor de eerste maal een volwassen groep, namelijk de brandweer. Ook buitenstaanders zagen brood in het carnavalgebeuren want op de markt zag men foorwagens verschijnen.
Prins : GUIDO REYNAERT

 

 

1972 : Na het succes van de vorige jaren werd opnieuw een programma opgemaakt, ditmaal in samenwerking met het Milac-comité. Nieuw was de verkiezing van prins en prinses in klederdracht. Aan de stoet namen 14 groepen deel. Het Chiroheem werd te klein en het carnavalgebeuren werd afgesloten met een avondfeest in de parochiezaal.
Prins : LODE DEBOUVERE


1973 : Het carnavalfeest kende zijn vijfde uitgave. De dertien wagens en acht groepen maakten van de stoet een uiterst kleurrijk vertoon. Na de optocht zorgde een volksdansgroep voor enig vermaak op de marktplaats.
Prins : DIRK CALIS

 

1974 : Door de grote belangstelling en het vele bijkomende werk kon de plaatselijke Chiro de organisatie niet meer aan. Onder impuls van twee oudleiders, nl. Dirk Blommaert en Guido Soens werd een comité opgericht. Daarbij hoorden ook Eric Degeldere, Gilbert Verlinde en Dirk Verhoye. Het carnavalcomité was geboren. 24 groepen namen deel aan de stoet.

Prins : PATRICK VERVAELE


1975 : Er werden een aantal nieuwe programmapunten ingevoerd. Ontvangst van het prinsenpaar op het gemeentehuis, verbranding van een heks en bevlagging van de markt waren er enkele van. De carvavalstoet telde ongeveer 700 deelnemers uit 28 groepen.
Prins : NOËL LISABETH

 

1976 : Dit jaar werd enkel een prins verkozen die dan zelf zijn roosje mocht aanduiden. De prijzen en startpremies werden gevoelig verhoogd zodat nog meer plaatselijke groepen deelnamen. Er waren 29 groepen.
Prins : DANNY JONCKHEERE


1977 : Door de financiële steun van het gemeentebestuur en de plaatselijke handelaars kende de stoet opnieuw uitbreiding. 28 groepen bevolkten een kwalitatief hoogstaande stoet.
Prins : DANNY JONCKHEERE

 

1978 : Tien jaar ‘Carnaval Zwevezele’ !! Dit jaar ging de aandacht vooral naar de stoet, 36 deelnemende groepen waaronder de ‘Steltenlopers van Merchtem‘, onder het carnavalesk toezicht van onze eerste ‘Keizer Carnaval’ Danny. Er waren toen 36 groepen.
Prins én Keizer : DANNY JONCKHEERE


1979 : Het succesprogramma kende dit jaar geen noemenswaardige verandering. Er waren 38 groepen.
Prins : FRANK REYNAERT

 

1980 : De kinderen, waar alles toch mee begonnen was, waren de laatste jaren wat verwaarloosd. Het kindercarnaval werd ingericht, er waren onmiddellijk veel enthousiaste aanwezigen. Er waren 43 groepen in de stoet.
Prins : EDDY VANDEWEGHE


1981 : Terwijl de stoet kwantitatief en kwalitatief ieder jaar groeide, was er opnieuw een uitbreiding van het programma met een vijfkamp in café-spelen. 45 groepen sierden de stoet.
Prins : MARK BOUSSON

 

1982 : Op vrijdagavond werd een kroegentocht georganiseerd. Een vijftal landelijke herbergen kregen het bezoek van een honderdtal carnavalvierders. Zodoende proefden ook de uithoeken van de gemeente van de typische carnavalsfeer. De stoet werd gevormd door 45 groepen.
Prins : GEERT VANKEIRSBILCK


1983 : In de gemeenteschool was er een shownamiddag specifiek bedoeld voor de derde leeftijd. Dit initiatief kende echter weinig bijval. De stoet haalde recordcijfers :  50
Prins : FREDDY DEKETELAERE

 

1984 : De stoet neemt kwantitatief wat gas terug maar kwalitatief evolueert het positief. Er waren 48 groepen.
Prins : RONNY DENOO


1985 : Meer dan 1600 aanwezigen kwamen hun stem uitbrengen, een voorlopig hoogtepunt. Er waren 44 groepen.
Prins : RAF DEDUYTSCHE

 

1986 : Ruim 2000 mensen volbrachten hun ' stemplicht ' . Op zondag 9 februari vroor het de stenen uit de grond zodat de publieke belangstelling iets minder was. Niettemin zagen we een uiterst verzorgde stoet. Er waren toen 44 groepen.
Prins : JOËL DEJONCKHEERE


1987 : We beleefden een prachtige verkiezingsstrijd met Dirk, Joël en Harold. De stoet bleef kwalitatief gunstig evolueren met zijn 45 groepen.
Prins : DIRK SOENENS

 

1988 : Twintig jaar ‘Carnaval Zwevezele‘. Het was werkelijk een topjaar. De kaap van 2000 kiezers werd overschreden na een zeer sportieve strijd om de prinsentitel. Ook de stoet verliep prachtig onder een stralend zonnetje. Er waren 42 groepen.
Prins : WALTER KERWYN


1989 : Een moeilijk jaar voor de verkiezing alhoewel er toch nog meer dan 1000 kiezers opdaagden. De ‘carnavaleske biertoer’ op zaterdagavond kende een groot succes. Zowel muzikaal als qua belangstelling werd het een echte voltreffer! Het aantal groepen in de stoet nam opnieuw toe, 45.
Prins : GABY GEVAERT

 

1990 : Meer dan 1800 aanwezigen op het verkiezingsbal zorgden voor een overweldigende sfeer in de sporthal. Op zaterdagavond was de kroegentocht een overdonderend succes. Een kleine terugval van het aantal deelnemende groepen in de stoet, 42.
Prins : NOËL VANCAUWBERGHE


1991 : In de zeer koude feesttent aan de sporthal werden verkiezingen gehouden. De sfeer kwam moeilijk op gang maar de jonglui lieten het wat later niet aan hun hart komen en dansten zich warm. De verzorgde stoet werd getrakteerd op een fikse sneeuwbui, tot groot jolijt van de vele deelnemers. Er waren 49 groepen.
Prins : CHRIS VAN YSACKER

 

1992 : Nog maar eens verhuizen! In de feesttent in de Tramstraat daagden 1414 kiezers op om Peter te verkiezen tot prins 1992. Zowel het kindercarnaval als de kroegentocht verliepen zeer succesvol. De 40 deelnemende groepen legden hun parcours af onder een stralend voorjaarszonnetje. 
Prins : PETER ALGOEDT


1993 : Het carnaval vierde zijn zilveren jubileum !! Een record aantal kiezers (2300) trotseerden het mistige weer om hun stem uit te brengen. Gino won de uiterst spannende strijd met klein verschil op Henk. De stoet kende een verloop waardig aan een jubilaris. Ondanks een snijdende koude werd aan de toeschouwers een verzorgd spektakel aangeboden door 44 carnavalgroepen. In de overvolle feesttent werd 's avonds lustig verder gevierd.
Prins van toen : GINO BEHAEGHEL

 

1994 : Met 50 deelnemende groepen in de stoet werd het record van 1983 geëvenaard. De omloop werd gewijzigd om ook de inwoners van de Kasteelstraat optimaal van het spektakel te laten meegenieten. 's Avonds zakte de menigte in grote getale naar de eivolle feesttent af. Daar werd er lustig meegedeind op de tonen van Donna's Dans Folie.
Prins van toen : ANDY SOENEN


1995 : Voor het eerst gebeurde de aanstelling van de nieuwe prins in De Wissel. Deze eer viel te beurt aan prins Marnik en zijn roosje. Marnik won de verkeizingsstrijd tegen Claude, die zich eveneens een heel sterk kandidaat toonde. De 46 deelnemende wagens speelden opnieuw heel sterk in op de plaatselijke en nationale actualiteit. Ondermeer de A-gusta-affaire lokte heel wat hilariteit uit bij het aanwezige publiek.
Prins van toen : MARNIK ALGOEDT

 

1996 : Tussen de regenbuien door trokken de groepen en wagens door de centrumstraten van Zwevezele. De stoet speelde andermaal in op de hedendaagse actualiteit. Daar de gemeentepolitiek wat uitgeblust is in Wingene was het wat zoeken naar nieuwe humoristische thema's voor de 43 groepen. 1500 mensen brachten hun stem uit op één van de twee kandidaten, Andy Soenen haalde het net voor zijn medekandidaat Dirk Ver Eecke. Voor Andy kende het karnaval geen geheimen, in 1994 mocht hij met zijn roosje Dymphna ook al de prinselijke versierselen dragen. Een nokvolle tent feestte op zondagavond mee, met "Feesten als de Beesten" tot diep in de vroege uurtjes.
Prins van toen : ANDY SOENEN


1997 : Voor de tweede maal in de geschiedenis van het Zwevezeelse carnaval hebben we opnieuw een keizer. Andy Soenen werd gekozen als prins met roosje Tjorven, wat hem vanzelfsprekend de titel van Keizer opleverde. Onder een stralende zon, waren duizenden mensen getuige van één van de beste carnavalstoeten in het 29 jarige bestaan (45 groepen). VT4 GOES CRAZY zorgde voor een paar duizenden jongeren ‘savonds voor de apotheose.
Prins én Keizer : ANDY SOENEN

 

1998 : Na een moeizame strijd werd Hein Vandeweghe verkozen tot prins carnaval. Tevens werd 30 jaar Carnaval Zwevezele gevierd en het 25 jarig bestaan van de Orde van de Bolhoed. De stichters van het eerste uur werden dan ook met een gepast geschenk bedankt. Er was meteen ook de geboorte van de grootste carnavalvierder van onze gemeente, onze Reus werd dan ook tijdens een aangepaste doopplechtigheid "Boutje Draainagel" genoemd. Voortaan zal "onze reus" steeds meevieren tijdens de feestelijkheden in onze gemeente. De 40 groepen tellende stoet zorgde opnieuw voor "het" spektakel van het 30ste carnavalgebeuren. 's Avonds waande men zich in de nokvolle feesttent met KANAAL 2 ON AIR, die voor de nodige feeststemming zorgde tot in de vroege uurtjes.
Prins : HEIN VANDEWEGHE


1999 : Tijdens de Prinscarnavalverkiezingen ontstond er een heel spannende strijd tussen Rudy en Fredje. Rudy Kerwyn won met het kleinste verschil in stemmen ooit. Slechts 24 stemmen verschil...bijna 2 winnaars. Kenners hebben de indruk dat de kwaliteit van de stoet nog ieder jaar toeneemt, wat dit jaar weerom het geval was. Na de stoet werden 100 bolhoedjes, waarvan er enkele (h)goed waren voor een waardevolle prijs, door het nieuwe prinsenpaar uitgeworpen vanop een balkon op de markt. Daarnaast werd ook de winnaar van de autoaffichewedstrijd bekendgemaakt. Van de talrijk verspreidde autoaffiches werd een week voor de stoet een winnaar gefotografeerd die 'zijn gewicht in bier' als prijs meekreeg. s'Avonds ging de feesttent uit de bol met, voor de tweede keer, KANAAL 2 ON AIR.
Prins : RUDY KERWYN

 

2000 : Drie kandidaten om de prinsentitel, iets wat van 1987 geleden was, streden een sportieve strijd. Het waren uiteindelijk Prins Marc en zijn Roosje Roos die werden verkozen tot Prinsenpaar 2000. Na een spetterend kindercarnaval en een voor velen nergens te evenaren kroegentocht moeten we weerom besluiten dat het Zwevezeelse volk opnieuw een eigen stoet maakte waar ze trots kunnen op zijn. Op zondagavond werd gefeest in de tent. Een kleine 2000 mensen zagen er een lichtshow eerste klas, hoorden muziek van de beste DJ's en dansten tot in de late uurtjes op de verlichte dansvloer. Ondanks de mindere opkomst spreken we hier van één van de beste Carnavalnachten in jaren.
Prins : MARC DECLERQ


2001 : Twee sterke kandidaten wilden dit jaar de prinsentitel in handen krijgen. Op 17 Feb (en al weken daarvoor) stond Zwevezele op zijn kop.  Onze gemeente werd omgetoverd tot een kleurrijk prentjesboek, iedere toevallige voorbijganger zal het geweten hebben. In de namiddag trokken twee reusachtige autostoeten door Midden-West-Vlaanderen zodat onze buurgemeenten ook van onze verkiezingen af wisten.
Vanaf 19u stroomde de tent vol voor wat één van de hoogtepunten uit de Zwevezeelse Prinsenverkiezingen zou worden. Niet minder dan 2125 mensen brachten hun stem uit en genoten van een sfeer die volgens de Zwevezelenaar in geen kilometers buiten de 'prochie' te vinden is. Bjorn en Sandra werden verkozen tot prinsenpaar.
Na een spetterend kindercarnaval waar Karel Van Roose en Sanne Declerck werden verkozen tot jeugdprins en roosje, een plechtige openingsreceptie met officiële aanstelling van de prins ging de 11e verklede kroegentocht van start. Massa's verklede gekken door de straten van Zwevezele en in de cafés met muziekgroepjes die kwaliteit brachten. Een hoogtepunt was ongetwijfeld DE CROWD die het pompierke omdoopte tot de pompier. Wie niet wilde drummen, die moest bij iedere café maar buiten blijven en wie wel wilde drummen raakte soms toch nog niet binnen. De (soms terechte) kritieken achterwege gelaten spreken de organisatoren opnieuw van een niet te evenaren feest.
Op zondagvoormiddag werd de gemeente onder het wakend oog van onze prins Bjorn weer langzaam op gang getrokken zodat om 14u30 de stoet door de straten trok. Ongeveer duizend deelnemers lieten hun veelvoud aan toeschouwers genieten van carnavaleske toestanden. Prachtige wagens, mooi verklede zotten spotten met alles en nog wat. Confetti schoof door de lucht samen met een af en toe verdwaalde sneeuwvlok zodat de straten van Zwevezele na afloop veranderden in één papmassa. Na de stoet werden er in de cafés en dranktenten rond de markt menig pintjes doorgezwelgd, druppelkes achterovergekapt en hasseltkoffie naar binnen gewerkt. Voor sommigen het einde van een prachtig weekend, voor andere het begin van een fantastische avond : de carnavalnacht.
Reeds vanaf 20 u stroomde het volk binnen voor wat voor velen de fuif van het jaar zou worden. Mega-licht, mega-klank, mega-dans, mega-drank en mega-DJ's zorgden dat het geheel waardig werd afgesloten.
Prins : BJORN EECKHOUT

 

2002 : Opnieuw twee zeer sterke kandidaten voor de Prinsenverkiezing. Fredje (voor de derde keer) en Voske streden om de titel en alle records werden gebroken, een slordige 2500 mensen deden de tent openbarsten. Fredje werd verkozen tot Prins-Carnaval 2002 en staat op de lijst van het meeste aantal stemmen meteen op de tweede plaats.
Op de kindercarnavalnamiddag danste en feestte onze jeugd alsof hun leven ervan af hing op de Fluo-fltsfuif. Tijdens onze kroegentocht beleefden opnieuw meer dan duizend verklede Zwevezelenaars een spektakel die qua muziek en sfeer niet te evenaren valt, vraag het maar aan de Vipers, HotStufff en alle anderen.
Op Zondag slingerde de stoet door onze dorpskern, de zon scheen in onze nek, de wagens bulkten van creativiteit en duizenden toeschouwers aanschouwden en genoten. Auto's stonden kilometers ver geparkeerd, de organisatie overweegt om volgend jaar parkings met gratis busvervoer in te schakelen. Na de stoet verbleven menig carnavalvierders in de omringende biertenten en cafees tot in de late uurtjes of totdat de dranktenten uitverkocht waren.
Menig Zwevezeelnaars beleefden weerom het weekend van het jaar, velen hielpen zelfs nog het carnavalweekend afsluiten op de carnavalnacht waar Coco Jr en Sven Ornelis de massa van plaatjes bedienden en waar X-session een prachtig optreden verzorgde. Proficiat aan alle creatieve feestvierders, het deed weerom deugd aan ons hartje!
Volgend jaar vieren we 35 Jaar Carnaval Zwevezele. Wordt dit een nog groter feest???????
Prins : FREDJE VANCAUWENBERGHE


2003 : Beide kandidaten zorgden voor een barstensvolle tent en een nooit gezien uitbundig publiek op de verkiezing. De chiro won! Op zondag zorgde de regen kort na de middag voor spelbreker, niettemin was het publiek massaal aanwezig op de jubeleumeditie van de Zwevezeelse carnavalstoet en bleef de feestvreugde op het Marktplein en in de feesttent voortduren tot in de vroege uurtjes. En in de stoet...chiro won! Waar ze jaren van gedroomd hadden...dit werd het jaar dat de chiro alle eerste prijzen in de wacht sleepte.
Ter gelegenheid van de 35ste editie konden 28 mensen alle bolhoedjes in volgorde (25) voorleggen en wonnen dan ook een mooie prijs.
Prins : HEIN TACK

 

2004 : 1500 man (en vrouwn) op onze verkiezing. "De Kerstman" wilde winnen tegen de ijzersterke "Pietje" en ... hij verloor. Maar hoe! Opnieuw fuifden winnaar en verliezer hand in hand en vloeide het bier "vantussen de plansee". Pietje won en regeerde over een Zwevezele die uitbundig uit de bol ging tijdens zowel de kindercarnavalnamiddag, de officiële openingsreceptie, de verklede kroegentocht, de stoet als de carnavalnacht. Menig records werden verbroken, o.a. 50 groepen sierden onze stoet waarvan we weten (en dit zonder bluf) dat het één van de mooiste was "van uren in 't ronde". Zohra (moet er nog zand zijn) en Sergio sloten ons carnavalweekend af, Sergio speelde maar liefst 2u1/2 over en dronk maar liefst 20 pinten meer dan gepland. Opnieuw een waardige afsluiter. Wetende dat het voor vele gemeentes moeilijk is om een feestweekend te overleven durven wij zeggen : WE ZIN GEWEUN DE BESTE.
Prins : PIETER VANCAUWENBERGHE


2005: Opnieuw een apart verhaal betreffende de kandidaten Prins-carnaval. Jens verloor met meer dan 1000 stemmen (hoeveel had de winnaar in Aalst er ook weer dit jaar???). 2300 stemmers, met de sterke medewerking van pittem, zagen hoe Berghske I een formidabele overwinning behaalde. Het startschot van Zwevezele's grootste feesten aller tijden was hierbij gegeven. Records sneuvelden aan de lopende band, ik citeer "Er zijn zaterdagavond in gans Zwevezele 30.000 (jawel, dertigduizend) pilskes gedronken, frisdrank was uiteraard heel wat minder, van jenevers en likeuren zijn geen gegevens bekend!". Deze records waren uiteraard te danken aan de 1050 deelnemers van onze verklede kroegentocht en de meer dan 2000 in de carnavaltent tijdens de kroegentocht. Op zondag trok de stoet door de Zwevezeelse straten, langs de vernieuwde omloop, in een stralende zon. Zelfs de weergoden hadden respect voor ons geheel, ze strooiden 18° uit. De carnavalnacht werd opnieuw een waardige afsluiter met studio2 met DJ's Sven Ornelis en Regi. Gewoon een fantastisch jaar ... waar gaat dat eindigen?!
Prins : RIK VANDEN BERGHE

 

2006: Het jaar dat "de Castelingskes" de skepter zwaaiden... en hoe! Opnieuw een zeer spannende en fantastisch sportieve verkiezingsstrijd. Kurt en Dirk streden hand in hand, Dirk won en haalde meteen de vijfde plaats in de top10 allertijden... en dan nog met een verkiezingscampagne die maar drie weken duurde. Alle andere festiviteiten op ons carnavalweekend kenden weerom nóg meer succes dan de vorige jaren, oa 1100 verklede muziekliefhebbers op de kroegentocht en vee, stif vee volk ip de stoet, waar oa "de vriendenkring" voor een WAAAAAW-effect zorgde. Een stoet met creativiteit waar velen koud van kregen al was't opnieuw goe were. Dirk Stoops maakte van de tent een danstempel (als het aan ons ligt mag hij volgend jaar terugkomen) op onze carnavalnacht.
Conclusie: als er moe gefeest wordn... dan kuj best de Zwevezelenoars erbie betrekn. Santee!
Prins : DIRK CASTELEYN


2007: Aan kandidaten Prins-carnaval geen gebrek, het scheelde niks of het waren er 4. Opnieuw sneuvelden verschillende records, Force treedt binnen op nr3 in onze top10. Een fantastische verkiezing met de grootste massa volk ooit, 2700 en oeneffen feestvierders die tot 6u in de morgen de fuif van het jaar beleefden. Records zijn er voe te sneuveln zegn ze in Zwevezele. Ons dorp barstte uit zijn voegen tijdens het carnavalweekend, in de stoet verbaasden de chiromeisjes man en muis en namen de eerste prijs mee naar huis. Deskundigen schatten "meer dan 10.000" toeschouwers tijdens de stoet. Het zevende top-jaar na elkaar, wat wordt dat volgend jaar?
Prins : FREDERIEK DEFORCHE

 

2008: 40 jaar carnaval Zwevezele. Hét jubileumjaar dat alles overtrof. In de kranten worden we vergeleken met Aalst, alhoewel dit zeker onze bedoeling niet is maar toch ... 't mag ne keer gezegd. Twee feestweekends werden gesmaakt door duizenden toeschouwers. De verkiezing van onze Prins-carnaval werd een triller van formaat. De verkiezingsstrijd, die aanvankelijk behoorlijk rustig begon, ontaardde in een megafeest met meer dan 2500 stemmers die de spanning van hun leven meemaakten. En de prins 2008 is... met een historisch verschil van 23 stemmen... (bibber bibber)... ROY1.
Wat 'the best of de kroegentocht' moest worden werd 'the very best'. 9 kroegen werden bezocht door meer dan 1200 verklede liefhebbers die naar hun mening de beste kroegentocht ooit beleefden. Op zondag kaapten de chirojongens de eerst prijs weg in de stoet met hun 'Circus Chiraldo', koud, onder een stralende zon, tussen immens vee volk! Na de stoet was er dit jaar voor de eerste keer de 'carnavaldrink'. De gemeente tracteerde, het carnavalcomité tracteerde, de uitslag van de stoet werd bekendgemaakt, onze 40jarigen werden in de bloemetjes gezet, de 40jaar getrouwden ook, Garry Hagar trok al vroeg de tent op gang ... het werd een succes die door alle Zwevezelenaars gesmaakt werd. 'Hier wachten we al jaren op' klonk het! 'Ewwel, geniet ervan' zei uk! Als je 't ons vraagt kan er gerust nog 40 jaar bij!
Prins : ROY VANDEWALLE


2009: Opnieuw twee sterke kandidaten Prins-carnaval. Rik Dejonckheere won met een verschil van 79 stemmen tegen Jorne Soenens. Meer dan 2300 mensen waren hier getuige van.
We beleefden opnieuw een spetterende kroegentocht met 9 van ons beste rockgroepen en "indeliks veel" bospoepers. Een formidabele stoet trok opnieuw door de straten van Zwevezele, het totaalspectakel van chirojongens en -meisjes won met 'Chiro schrijft geschiedenis'. De carnavaldrink was opnieuw een voltreffer met Jo Vally en de dansende Zwevezelenaartjes!
Prins : RIK DEJONCKHEERE

 

2010: 't Wordt ieder jaar moeilijker om een beknopte samenvatting te maken van de Zwevezeelse carnavalfeesten. 2010 was opnieuw een recordjaar, het hoeft al lang niet meer gezegd dat ons carnavalweekend hét feestweekend bij uitstek was in midden-West Vlaanderen. Pietje werd Prins-carnaval met hét record der records... met 1488 stemmen duwde hij Walter Kerrewijn (prins 1988) van de troon, Jenz verloor eervol met 924 stemmen. 2426 mannn op de verkiezingen, meer dan 1200 tijdens de kroegentocht en enkele duizenden bezoekers op de carnavalstoet, de Belgische brouwerijen ebben een tandje moetn bijsteekn! Nog een recordje: 55 deelnemers aan onze stoet! Ik kan niet anders dan de reporter van Radio2 citeren: "Voor carnaval in Oost-Vlaanderen moet je in Aalst zijn... voor carnaval in West-Vlaanderen moet je in ZWEVEZELE zijn! Onze gemeente beleefde opnieuw een carnavalweekend waar duizenden mensen van genoten. Op zondag zagen menig toeschouwers een zeer mooie stoet en beleefden er een paar duizend nog de carnavaldrink van de eeuw.
Zo'n verkiezingen, zo'n kroegentocht, zo'n stoet, zo'n carnavaldrink... wat wordt dat volgend jaar? O ja… De vriendenkring bezorgde Zwevezele een zoveelste "kippenvelmoment" met hun Yodeley-Yodeley-Yodelo.
Prins : PIETER VANCAUWENBERGHE


2011: Het 43ste levensjaar van Carnaval Zwevezele heeft de gemeente opnieuw doen daveren op hun grondvesten. Eerst en vooral met een record van kortste campagne. Pas bij de persconferentie kwam de tweede kandidaat prins carnaval uit de kast: Luc Ervinck en zijn roosje Marlies! Zij voerden een campagne van slechts 14 dagen. Zij namen het op tegen Stijn 1 en zijn roosje Sarah. Deze laatste werden gekozen met de volle 1383 stemmen, en komen daarmee op de tweede plaats in de top 10 van meest behaalde stemmen in de historie van Carnaval Zwevezele. Het carnavalweekend was opnieuw een succes! Op zaterdag verzorgde 'Jeuk Liveband' kindercarnaval, met apotheose de jeugdprins en prinses: Jitse Vermeire & Jarne Struyve. De kroegentocht heeft dit jaar een record: 10 stopplaatsen! We mogen de hondenclub en frituur de wissel als nieuwe kroegentochtplaats verwelkomen en het sportcomité wisselt de café in voor een tent op de markt. De Carnavalstoet leverde een gedeelde eerste plaats voor de Hubertboys en de Chiro Oldies. Samen met een spetterend optreden van Paul Severs met zijn twee danseressen, kleuren zij het podium op de carnavaldrink. Het werd dè apotheose van Carnaval Zwevezele 2011!! GEEN WONDER DAT IK WEEN ... dat deze editie er terug op zit. Het wordt aftellen geblazen naar volgend jaar! Prins : STIJN VANMAELE

 

2012: aantal stemmers: 2874, opnieuw een record aan flarden! Twee ijzersterke kandidaten hebben er de langste campagne ooit opzitten, met een pracht van een resultaat. Prins Filip haalt het verpletterende 1627 stemmen van Buckie, die geen winnaar geworden is, maar zich zeker geen verliezer mag noemen!

De prinsenverkiezing was een knaller van formaat. Het heeft dan ook blijven daveren tot het weekend erop. De jeugd is erin gevlogen met de "Kids discoshow met hun Carnavalshow 2012". Met alle gevolgen vandien! We mochten Keandro Vandenberghe en Chelsey Dejonckheere proficiateren met hun jeugdtitel. De kroegentocht was er één om niet te vergeten. Jammergenoeg door minder goed nieuws. De wind gooide letterlijk roet in het eten bij het sportcomité, waardoor we onmiddellijk de kroegtocht startten met één boîte minder. De dag nadien werd het eveneens een harde strijd in de stoet. Het spande om de top 3, en we hebben het geweten! Willy Somers zorgde voor de klap op de vuurpijl. Hij had zijn leeuwen losgelaten denken we, op sommige momenten. Alweer een editie om nooit te vergeten!

Prins: FILIP DEVOS

 

2013: 

Prins: PIETER VANCAUWENBERGHE

 

2014: We moeten in superlatieven blijven spreken. Aantal stemmers prins carnaval: 4400, het ultieme record aan flarden! De ene winnaar had meer stemmen dan de andere. Beide met meer dan 2000 stemmen en slechts 112 stemmen verschil zijn plaats 1 en plaats 2 ingekleurd.

Prins: MATHIAS SAP

Iedereen die zich inschrijft, zich bij ons kenbaar maakt, registreert of deelneemt, valt onder de GDPR wetgeving. Die kan je hier nalezen

X