Carnaval Zwevezele

Hartje van West-Vlaanderen, Zwevezele. De carnavalfeesten worden er ieder jaar, het laatste weekend voor aswoensdag, georganiseerd door de plaatselijke 'Orde van de Bolhoed'. Het bestuur bestaat uit 12 mensen die er jaarlijks in slagen om duizenden mensen bij het hele gebeuren te betrekken en reken maar dat de schade achteraf bij sommigen niet te overzien is, wat bewijst hoe intens er in onze gemeente gevierd wordt.
De Prins-carnavalverkiezing, de kindercarnavalnamiddag, een plechtige openingsreceptie, een verklede kroegentocht, de Carnavalstoet en de Carnavaldrink maken het geheel tot één der grootste Carnavalfeesten van Vlaanderen…. al zeggen we het zelf.

Prinsverkiezing : Sedert het ontstaan wordt er een Prins gekozen. Deze zeer begeerde titel kan men bekomen door het meeste stemmen te halen tijdens onze verkiezingsavond. Meestal staat onze gemeente al op zijn kop enkele weken voor dit verkiezingsfeest. De kandidaten houden immers elk een verkiezingscampagne.

Kindercarnaval : Ieder jaar is er, de zaterdag van ons carnavalweekend, een groot feest voor onze kinderen. Een kindervoorstelling met gratis drank en snoep bezorgt onze kinderen hun leukste namiddag. Op deze namiddag worden ook de Jeugdprins en -Roosje verkozen.

Officiële openingsreceptie : Tijdens deze receptie wordt de verkozen Prins aangesteld en worden verschillende verdienstelijke personen uitgeroepen tot erelid in de Orde van de Bolhoed. (enkel voor genodigden)

Verklede kroegentocht : In de kroegen rond het centrum spelen kwaliteitsgroepen meestal een mix van covers. (bijna) Iedere deelnemer is verkleed. Reeds enkele jaren genieten meer dan duizend deelnemers van onze kroegentocht. 

Stoet : Reeds 44 jaar trekt er op zondagnamiddag om 14u30 een stoet door onze straten, de hoofdact van het hele gebeuren, en ondertussen uitgegroeid tot een kwalitatief hoogstaande carnavalstoet met meer dan duizend deelnemers. 

Carnavaldrink : De afsluiter van onze Carnavalfeesten is de bekende Carnavaldrink. Na onze stoet worden alle deelnemers van de stoet, alle toeschouwers, kortweg iedereen, uitgenodigd in de carnavaltent waar dé CARNAVALDRINK van het jaar doorgaat. Een goede presentator, aangepaste muziek en veel bier zorgden dat een ongelofelijk enthousiast publiek hier de avond van het jaar beleeft.

Straatanimatie : Tussen 17 en 19 uur  (na de stoet) is er straatanimatie, het marktplein blijft verkeersvrij, de cafés barsten van ambiance en er zijn allerlei creatieve bezienswaardigheden.

Iedereen die zich inschrijft, zich bij ons kenbaar maakt, registreert of deelneemt, valt onder de GDPR wetgeving. Die kan je hier nalezen

X